Sausio 18 d. gimnazistai vyko į „Aukštųjų mokyklų mugę 2024“, kuri vyko Kaune, Žalgirio arenoje.

Mokinių įspūdžiai:

Nojus:

Sužinojau apie universitetų bendradarbiavimo su kitų šalių universitetais galimybes  bei praplėčiau žinias apie studijas privačiame universitete Lietuvoje. Įsigilinau į valstybės neapmokamų vietų kainas ir tai, nuo ko priklauso stipendijos dydis. Susitikau su pažįstamais žmonėmis ir klausiausi švietimo viceministro nuomonės apie socialinę-pilietinę veiklą mokyklose. 

Ignas:

Dalyvavimas mugėje leido susipažinti ne tik su šiandieninėmis, bet ir su ateities profesijomis, tai ir keliavimo laiku vadybininkas, dirbtinio intelekto dresuotojas ir kt. Klausydamasis Generolo Jono Žemaičio LKA paskaitos sužinojau, jog norint studijuoti reikia ne tik išlaikyti egzaminus, bet ir dalyvauti motyvaciniame pokalbyje. Taip pat, kad vyksta 11 savaičių bazinis kursas, o tada studijos. Džiaugiuosi galimybe dalyvauti tokioje mugėje.

Benas:

Ši diena buvo išties naudinga ateičiai, kadangi sužinojau daug naujo, universitetai pristatė savo studijų programas, sužinojau, kokie egzaminai reikalingi stojant į tam tikras specialybes. Universitetų studentai noriai bendrauja, išsamiai atsako į klausimus. Susipažinau su karininko profesija.

Mantas:

Šiandien sužinojau apie priėmimą į aukštąsias mokytklas, kokius egzaminus reikia laikyti ir kaip tinkamai pasirinkti, kur studijuoti. Man buvo įdomu klausytis paskaitų bei susipažinti su įvairiomis profesijomis, pvz.: karininko. Aš manau, kad buvo naudinga atvykti į šią mugę.

Akvilė:

Esu patenkinta, kad galėjau susipažinti su socialiniu mokslu ir jo studijomis. Sužinojau daugiau informacijos apie srities, kuri mane domina, studijas bei tai, kaip jos vyksta. Sužinojau, kad vis daugiau universitetų ir kolegijų  dalyvauja Erasmus programose, nes tai yra gera praktika studentams. Sužinojau, kokios galimybės atsiras Ukrainos piliečiams ir kaip jie galės mokytis Lietuvoje. Rekomenduoju kiekvienam moksleiviui susipažinti  su juos dominančiomis sritimis.

Brigita:

Buvo įdomu ir naudinga išgirsti gyvas studentų patirtis, jų paklausinėti, kokie išbandymai kyla pasirinkus tam tikrą studijų sritį, kokią praktiką galima atlikti ir kokios yra tų studijų tolesnės perspektyvos.

Kamilė:

Aš manau, kad tokios mugės yra naudingos, nes mokiniai gali daugiau pasikonsultuoti dėl savo būsimą studijų gyvai. Kadangi pati nesu nusprendusi, kur ir ką norėčiau studijuoti, išklausiau LCC pranešėjų pranešimą tema „Universiteto pasirinkimo menas – patarimai kaip rasti savo vietą“, taip pat Lietuvos Karo Akademijos pranešimą apie visus reikalavimus ir galimybės, norint stoti į karo akademiją, karininko kasdienybę pristatė  karininkas Mangirdas, einantis jau ketvirtus bazinio karininko kurso metus. 

Saulė:

Naudinga: Aukštosios mokyklos turi naujausias technologijas bei laboratorijas, kuriomis galima naudotis  ne tik pamokų metu, tačiau galima ir su dėstytojais tartis dėl papildomų darbų naudojantis technologijomis. 

Nauja: Vienoje Aukštojoje mokykloje ne visi fakultetai turi ERASMUS+ programą, tad norint išvažiuoti, reikia labai domėtis, ar tas fakultetas tokius mainus turi. 

Įdomu: Genetikos ir Biomedicinos arba Biotechnologijų mokslas yra labai nepopuliarus, tačiau labai reikalingas.

Airida:

2024 m. mugė man patiko, bet liūdna, kad nepavyko parsivežti padalomosios medžiagos ir aukštųjų mokyklų atributikos, buvo per daug žmonių, sunku pakalbinti studentus ir prieiti prie stendo, didelė grūstis. Amfiteatre klausiausi apie ukrainiečius, kokios jiems keliamos egzaminų sąlygos. Šis renginys yra reikšmingas, tik per daug masiškas.

Gintarė:

Sužinojau, kad studijuojant architektūrą KTU iš karto gauni ir magistro laipsnį, tačiau tokių studijų trukmė yra 5 metai ir tai, kad pernai stojant į architektūrą stojamojo egzamino užduotis buvo nupiešti vaikų žaidimo aikštelę iš 3 perspektyvų.

Raminta:

Nauji įspūdžiai dėl studentų bei dėstytojų lengvo bendravimo. Įdomu buvo sužinoti, kokios studentų patirtys stojant į aukštąsias mokyklas. 

Nuotraukos V. Sadauskienės.